dissabte, 22 de març del 2008

Josefov, l'antic barri jueu

Crec que cal aturar-se en explicar breument la visita a l'antic barri jueu.
Després d'arribar-hi senzillament, Praga és així, vàrem poder visitar la sinagoga Nova-Vella, molt austera i que és de les més antigues d'Europa, datada de finals del XIII.
En aquesta zona de la ciutat s'hi troben altres sinagoges, algunes utilitzades de museus, ja sigui de l'Holocaust o de l'evolució de la comunitat hebrea de Praga.
Del que vàrem visitar, a més de la sinagoga Nova-Vella, en destaco la sinagoga espanyola, de formes aràbigues i que inclou un memorial de l'Holocaust. També en destaco el cementiri jueu, on podem veure centenars de làpides de fa segles, en un espai on gairebé s'amunteguen les làpides unes al damunt d'altres. Hi ha un silenci que només el trenquen els clics de les càmeres i els murmuris dels turistes.
Per visitar l'antic cementiri jueu et fan passar per taquilla, podent comprar tiquets per altres visites, després et fan entrar per l'edifici del costat on hi ha una explicació de la societat jueva funerària Burial i sobre l'Holocaust. En tots els llocs de visita hi ha voluntaris (no guies) que en el pitjor dels casos et fan baixar el to de veu de males maneres o bé t'investiguen per si t'atreveixes a treure la càmera, i en els millors dels casos et donen informació, com la Mercedes, que, després de dir-me amb el seu accent argentí que em dediqués a la ràdio "por su buena dicción", ens va explicar com ho podíem fer si teníem la sospita que algun familiar nostre hagués passat per un camp nazi. No és el cas, però gràcies.
Ah, sí! un cop fora de les sinagogues ja us podeu treure la kippa...